Luvat kuntoon ennen vesille lähtöä

05.07.2019

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue aloitti toimintansa alkuvuodesta. Toiminta on lähtenyt aktiivisesti käyntiin ja etenkin kalastuksenvalvontaa on tehostettu. Uudella kalatalousalueella on noin 20 nimettyä kalastuksenvalvojaa. Valvojien välistä yhteistyötä, verkostoitumista ja keskinäistä yhteydenpitoa on lisätty. Yhteistyön tehostaminen on tuottanut tulosta: kalavesiä on valvottu ahkerasti ja valvojat ovat pitäneet yhteisiä valvontapäiviä, jolloin useampi valvoja on ollut yhtä aikaan liikkeellä eri puolilla kalatalousalueen vesiä.

Ohjeita ja neuvoja lupien hankintaan

Kalastuksenvalvonta on ensisijaisesti opastavaa ja neuvovaa. Osa kalastajista ei välttämättä tiedä, mitä lupia kalastukseen tarvitaan. Valvoja neuvoo mielellään kalastajia, mitä lupia tarvitaan ja mistä ne saa hankittua. Pirkanmaalla monen alueen luvat on ostettavissa verkkokaupasta www.kalapassi.fi ja valtion kalastuksenhoitomaksu on lunastettavissa www.eraluvat.fi. Verkkokauppojen etuna on helppous ja nopeus: luvat ovat lunastettavissa missä vain ja milloin tahansa esim. älypuhelimella. Luvat voi ostaa myös kaverille: jos verkkopankkitunnuksia ei ole vielä tullut hankittua, voi apua pyytää esimerkiksi perheen nuoremmilta jäseniltä. Luvat tulee olla hankittuna ennen kalastuksen aloittamista ja ne tulee pyydettäessä näyttää kalastuksenvalvojille.

Kotimaista kalaa ruokapöytiin- lähiruokaa parhaimmillaan

Kesä on parasta aikaa nauttia lähijärvien luonnosta. Juhannuksen jälkeen on hyvä keskittyä lomakauden ohessa tärkeimpään ja suunnata kalavesille. Alueen kuha ja ahvenkannat ovat vahvoja ja saalista tulee hyvin. Järvelle voi lähteä myös nauttimaan luonnosta ja samalla hankkia iltapalan ainekset tai seuraavan päivän ruokatarpeet. Kotimainen luonnonkala on lähiruokaa parhaimmillaan. Jos Ahti ei ole suopea, voi tarvittaessa kääntyä paikallisen kaupallisen kalastajan puoleen tai poiketa lähikaupassa. Kotimaista kalaa on nyt hyvin saatavilla ja se on erittäin hyvä vaihtoehto esim. tuontikalalle. Etenkin särki ja ahven ovat loistavia ruokakaloja mm. kokonaisena savustettuna joko sellaisenaan rantakivillä nautittuna tai salaattiin lisättynä. Kesä on hyvää aikaa kokeilla erilaisia kalaruokia vaikka uusien perunoiden kanssa!

Kalastuksenvalvontaan on saatu myös Pohjois-Savon ely-keskuksen myöntämää kalatalouden edistämismäärärahaa. Lisäksi valvontaa on rahoitettu osakaskuntien, kalastusalueiden ja kalatalousalueiden myymien yhtenäislupien lupatuloilla.

(Kirjoittaja: Päivi Pyyvaara, Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue, www.kalasta.net )